Lajme

Investorët e huaj ikin nga Maqedonia?

Kompanitë e huaja që tashmë kanë investuar në vend, riinvestimet e tyre, në vend të Maqedonisë, janë realizuar në vendet fqinje kryesisht në Serbi, tha kryetari i Shoqatës së Ndërmarrjeve të Huaja me Prodhim të Avancuar Teknologjikisht, Viktor Mizo.

Ky njoftim erdhi pasi investitorët e huaj ankoheshin vazhdimisht për klimën e biznesit dhe ndryshimet e shpeshta të ligjeve në vend.

Për shembull, ne kishim dy investime të “Adient” në vendin tonë, ai shkoi në Serbi, “Crombert dhe Schubert” shkuan në Serbi, “Aptiv” shkoi në Serbi dhe ky është një sinjal shumë i keq kur sheh se kompanitë që janë këtu të vendosura, riinvestimet e tyre, projektet e tyre të reja nuk janë bërë këtu, në vendin tonë, por janë bërë në lagje, dhe ne nuk kemi arritur t’i mbajmë ato, tha Mizo, transmeton Zhurnal.mk.

Ai shton se kujdesi institucional për investitorët ekzistues është shumë i rëndësishëm, sepse nënkupton investime shtesë dhe riinvestime.

Sipas Mile Boskov, President i Konfederatës së Biznesit të Maqedonisë, kriza e shkaktuar nga Covid-19 dhe zhvillimet politike nuk u japin shumë siguri investitorëve që prisnin një shtet të së drejtës dhe siguri ligjore.

Biznesi, si dhe bursat, bazohen në informacion të mirë dhe tokë të besueshme ekonomike.

Investitorët e huaj duan stabilitet dhe siguri kur investojnë në vendin tonë dhe gjithmonë kërkojnë një destinacion të favorshëm për të investuar, thotë Boshkov.

Bojan Srbinoski nga Instituti për Kërkime Ekonomike dhe Politika “Finance Think” thekson se investimet e huaja luajnë një rol të rëndësishëm në rritjen e rritjes ekonomike.

Investimet e huaja kanë një ndikim pozitiv në punësimin, diversifikimin sektorial dhe eksportin, futjen e teknologjisë së përparuar, rritjen e konkurrencës dhe krijimin e kapitalit njerëzor. Lidhur me ndikimin e krizës Covid-19 dhe paqëndrueshmërinë politike në hyrjen e investimeve të huaja, ai thotë se të dy faktorët janë të rëndësishëm.

Pjesa e investimeve të huaja në BPK në 2017 ishte 1.8 përqind kur ekonomia po përballej me paqëndrueshmëri të madhe politike, dukshëm nën mesataren e pesë viteve të fundit (nga 3.4 përqind).

Ministria e financave parashikon që përqindja të jetë 1.7 përqind këtë vit. Banka Botërore parashikon gjithashtu që investimet e huaja direkte do të bien me rreth 40 përqind në mbarë botën për shkak të pandemisë.

Padyshim, të dy faktorët kanë një peshë në uljen e investimeve të huaja në vendin tonë. Sipas sondazhit të Bankës Botërore, paqëndrueshmëria politike është një pengesë e rëndësishme për kompanitë vendase, thekson Srbinoski.

Njerëzit e njohur me situatën tregojnë se pritet mjaft në një vit kur shumë nga aktivitetet ekonomike të ndalen ose të paralizohen, si këtë vit, për të ulur investimet. Ata shpjegojnë se kapitali ka nevojë për siguri për të shumëzuar, prandaj ata besojnë se investimet e huaja do të reduktohen gjatë vitit të ardhshëm.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button