Lajme

Georgievski: Nëse i falëm serbët, pse mos falim dhe bullgarët

Për ish kryeministrin Lubço Georgievski nuk ka asgjë të diskutueshme nëse pala maqedonase ndryshon në librat shkollorë emrat e bullgarëve si okupator, nomad apo fashist, sepse, sipas tij, Maqedonia i fali Serbisë pushtimin prej 30 vjetësh, i fali Turqisë për pesë shekuj pse të mos e falni edhe Bullgarinë.

Në intervistën për “A1on”, duke folur për marrëdhëniet maqedono-bullgare, ai përsëri theksoi se Maqedonia duhet të ndryshojë perceptimin e saj për Bullgarinë dhe të ndalojë gjendjen anti-bullgare, sepse, sipas tij, në të kaluarën Bullgaria ishte mbështetësi më i madh të Maqedonisë, përkundër kësaj, Georievski thotë se Bullgaria duhet njohur dhe respektuar.

– Nëse i kemi falur serbët, të cilët ishin tre herë okupatorë më të egër në këtë zonë, nëse i kemi falur në historinë e fundit të UCK-së dhe ata janë në Qeveri, unë nuk shoh asnjë problem në faljen e bullgarëve. Oborri duhet të jetë i njëjtë. Nëse nuk falim, nuk falim askënd. Ne duhet të ndryshojmë perceptimin dhe të pranojmë se Bullgaria ishte mbështetësi më i madh i Maqedonisë në shekullin e 19-të. Fakti është se çdo komitë e plagosur nga Maqedonia shkonte në Bullgari për mjekim. Të gjithë ata që u persekutuan u fshehën në Bullgari, 90% e armëve erdhën nga Bullgaria, trajnimet ishin atje, në Bullgari. Ajo lidhje Bullgari-Maqedoni ishte shumë e fortë, pse ka ndonjë problem për ta njohur atë? Unë e them këtë për tridhjetë vjet. “Nëse do të kishim vendosur vende miqësore, nuk do të kishim ardhur në këtë, nëse secili politikan do të kishte bërë një hap në një herë, nuk do të kishim asnjë detyrim dhe as nuk do ta kishim këtë terapi shoku,” tha Georgievski.

I pyetur në lidhje me heqjen dorë nga pakica maqedonase në Bullgari, Georgievski tha se nuk ishte asgjë e re dhe se Maqedonia kishte hequr dorë nga pakicat si me Marrëveshjen e Prespës ashtu edhe me Marrëveshjen me Bullgarinë.

– Unë propozoj të jap garanci se ai nuk do të mbështesë aspiratat e pakicës maqedonase në Bullgari. Përsëri zhurmë, bërtisni, patriotë sa të doni, dhe unë nuk e shoh pse. Maqedonia ka hequr dorë zyrtarisht nga pakicat në Greqi dhe Bullgari gjashtë herë në këto 30 vjet. Tri herë në marrëveshje me Greqinë, dy herë të tjera në marrëveshje me Bullgarinë. Ata i kanë fshirë pakicat nga Kushtetuta, unë nuk e di më me çfarë ndryshimesh dhe më në fund me marrëveshjen e fundit midis Zaev dhe Borisov, neni 11, ekzistojnë gjashtë nën-pika me të cilat ne marrim përsipër se nuk do të japim asnjë mbështetje atje. Dhe tani që e ofroj, jam fajtor. Nëse deri më tani kemi hequr dorë prej tyre pesë herë, le të heqim dorë edhe këtë herë dhe t’u japim një garanci bullgarëve – shpjegon Georgievski.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button