ОД КАДЕ СЕ ПОЈАВИ ? Ова е првиот вонземски објект кој не е од нашиот соларен систем, а се појавил да не “посети”

 Breaking News

ОД КАДЕ СЕ ПОЈАВИ ? Ова е првиот вонземски објект кој не е од нашиот соларен систем, а се појавил да не “посети”

ОД КАДЕ СЕ ПОЈАВИ ? Ова е првиот вонземски објект кој не е од нашиот соларен систем, а се појавил да не “посети”
November 21
20:06 2017

За прв пат астрономите успеале да забележат астероид кој влегол во соларниот систем. Се смета дека овој објект патувал милиони години низ вселената пред да влезе во нашиот соларен систем, пренесува “Есо.орг”.

Астероидот има темна боја, тој е малку црвенкаст и со издолжен облик. Новите резултати за него се појавија во списанието “Nature” на 20 ноември.

Во неделата на 19 ноември, Pan-STARRS 1 телескопот на Хаваите забележал светла точка на небото. Во почетокот изгледал како мал типичен астероид кој брзо се движи, но дополнителните истражувања овозможиле точно да се утврди патувањето на астероидот. Со дополнителното истражување се докажало дека овој објект нема потекло од Сончевиот систем.

Објектот е квалфикуван како меѓуѕвезден астерои наречен  1I/2017 U1(Oumuamua).

 

Коментари

Коментари

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment