Колумни

 Breaking News

Порака од Класната во врска со случајот за Ченто

    Порака од Класната во врска со случајот за Ченто

Јане Ченто утрово е преместен во друга ќелија наводно ,,од безбедносни причини,,. Јане не знае со кого ќе се дружи во триметарскиот затворски простор, а се сомнева дека го сместиле

Read Full Article

Тања Каракамишева: Специјален Трибунал за Македонското прашање

    Тања Каракамишева: Специјален Трибунал за Македонското прашање

Во целата своја историја на постоење, подалечна и понова, Македонскиот народ бил и е соочен со класичен духовен, ментален геноцид од страна на властите на соседните држави, но и пошироко.

Read Full Article

Грчки лингвист го признава македонскиот: Македонскиот не е „словенски дијалект“, туку јазик!

    Грчки лингвист го признава македонскиот: Македонскиот не е „словенски дијалект“, туку јазик!

Платформата за истражувачко новинарство и анализи објавува напис на грчката славистка Александра Ионаиду во која таа нема дилема за постоењето на македонскиот јазик “Во таканареченото „македонско“ прашање, кое неодамна беше

Read Full Article

Тања Каракамишева: КОИ СМЕ НИЕ, МАКЕДОНЦИТЕ?

    Тања Каракамишева: КОИ СМЕ НИЕ, МАКЕДОНЦИТЕ?

Според науката и објавените научни стојалишта на странски автори (Welz, Szulc, Orbini, Kostrzevsky, Arthur de Cobineau, Borza, Dolci), денешните Македонци потекнуваат од најстарите Пелазги чии што ограноци во праисторискиот период

Read Full Article

Митрополит Повардарски г. Агатангел: Македонија и нејзината историска шанса

  Митрополит Повардарски г. Агатангел: Македонија и нејзината историска шанса

Драги мои Македонци! Воведени сме во големо и страшно искушение. Стоиме пред еден од најголемите предизвици во нашата историја. Дојдено

Read Full Article

Колумна на Мирка Велиновска: Стегни си го бабулето Геро, иднината ти закажа состанок!

  Колумна на Мирка Велиновска: Стегни си го бабулето Геро, иднината ти закажа состанок!

Многу е глупо нормални луѓе да очекуваат дека од ,,западно-балкански,, бројлери од медиумскиот кокошарник на Сорос, или од гебелсовата пропагандна

Read Full Article

Колумна на Стевчо Јакимовски: Пукнете!

  Колумна на Стевчо Јакимовски: Пукнете!

Нека пукнат од мака, ама јас не сум направил сообраќајна несреќа. Сакаа да направ паралела, или да покријат друг случај

Read Full Article

Колумна на Билјана Ванковска: Капитулација!

  Колумна на Билјана Ванковска: Капитулација!

Вовед во капитулацијата запечатена со т.н. национален консензус на претставниците на три партии и еден немушт претседател на Република беше

Read Full Article

Колумна на Стевчо Јакимовски: Ороспилук

  Колумна на Стевчо Јакимовски: Ороспилук

Вечерва МОС пред Собранието на Република Македонија го запалија европското знаме. Не им се мешам во палењето но сметам дека

Read Full Article

Колумна на Мирка Велиновска: Чекајќи го Трамп и Груевски!

  Колумна на Мирка Велиновска: Чекајќи го Трамп и Груевски!

За неделнава колумна ми се поклопија симболично некако Водици и устоличувањето на 45. американски претседател, Доналд Трамп. Велам симболично во

Read Full Article

НОВО