Култура

 Breaking News

Во четврток е голем празник, ова никако не смеете да заборавите да го земете од црква

    Во четврток е голем празник, ова никако не смеете да заборавите да го земете од црква

Во четврток се празнува Свети маченик Трифун, заштитник на градинарите и на лозарите. Момчето што на 17-годишна возраст со Божја помош ја излекува царската ќерка Гордана која што не можеше

Read Full Article

Денес е Свети Атанасиј, после овој празник се е полесно

    Денес е Свети Атанасиј, после овој празник се е полесно

На 31 јануари месецов е Св. Атанасиј Велики, голем борец за вистинското православие. Именден празнуваат: Атанас, (доаѓа од грчкото Атанасиос и значи бесмртен), Атанаска, Танас, Тане, Танаска, Насе, Насте… Нашиот

Read Full Article

Доаѓа голем и тежок празник – по него се менува се

    Доаѓа голем и тежок празник – по него се менува се

На 31 јануари месецов е Св. Атанасиј Велики, голем борец за вистинското православие. Именден празнуваат: Атанас, (доаѓа од грчкото Атанасиос и значи бесмртен), Атанаска, Танас, Тане, Танаска, Насе, Насте… Нашиот

Read Full Article

Денес е Св.Јован, а во раце никако не држете го овој предмет – испочитувајте ги овие обичаи

    Денес е Св.Јован, а во раце никако не држете го овој предмет – испочитувајте ги овие обичаи

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 7 јануари. Денеска е Собор на св. Јован Крстител. Уште од првите векови Црквата утврдила овој ангел во тело да се прославува

Read Full Article

Утре ставете огледало под перницата – важен обичај пред Водици

  Утре ставете огледало под перницата – важен обичај пред Водици

Водици-Богојавление е еден од најголемите празници за православните верници. Еве што треба да направите на овој ден: 1. Се отвара

Read Full Article

Tри големи празници во еден ден – нека е за многу години

  Tри големи празници во еден ден – нека е за многу години

Oбрезание Христово, Нова Година, Свети Василиј Велики Tри празници во еден ден (Именден празнуваат: Васил, Василка, Васка, Весела, Веселинка, Веска,

Read Full Article

Не заборавајте да го направите ова по Василица – најважниот обичај

  Не заборавајте да го направите ова по Василица – најважниот обичај

Василица е голем и тежок празник, именден и куќна слава на многу македонски семејства. На василица се крши леб или

Read Full Article

Мир Божји, Христос се роди – За многу години, денес е Рождество на Господ Исус Христос

  Мир Божји, Христос се роди – За многу години, денес е Рождество на Господ Исус Христос

Божик спаѓа меѓу најголемите христијански празници, зашто на тој ден се празнува раѓањето на Спасителот Исус Христос. Колку овој ден

Read Full Article

Денеска е Прочка, не ги заборавајте овие македонски обичаи

  Денеска е Прочка, не ги заборавајте овие македонски обичаи

Прочка претставува голем празник за македонскиот народ и со него се поврзани голем број обичаи и верувања. Очигледно е дека

Read Full Article

Античките Македонци не биле Грци !!! (ВИДЕО)

  Античките Македонци не биле Грци !!! (ВИДЕО)

Денешната грчка пропаганда прави се за да го убеди светот дека античка Македонија била грчка и дека античките Македонци биле

Read Full Article
1 2 3 13

НОВО