Чувајте фискални сметки државата ќе враќа ДДВ: По околу 30.000 денари за секое семејство

 Breaking News

Чувајте фискални сметки државата ќе враќа ДДВ: По околу 30.000 денари за секое семејство

Чувајте фискални сметки државата ќе враќа ДДВ: По околу 30.000 денари за секое семејство
October 25
11:09 2017

Повратот на 15 проценти од ДДВ за граѓаните ќе стартува следната година. 

Подготовките на законските решенија се во тек, а за почеток мерката пробно ќе биде спроведена во 2-3 општини или региони. 

Ако функционира и ги даде очекуваните ефекти, од јануари 2019 ќе се спроведува во цела држава. 

Со оваа мерка Владата очекува да се обезбеди дополнителен приход или плата плус годишно од 30.000 денари за секое семејство. 

Враќањето на 15 проценти од платениот ДДВ во џебот на граѓаните ќе значи дополнителен стимул за домашната економија бидејќи така ќе се зголеми личната потрошувачка што е најголем сегмент од БДП-то на Република Македонија. 

Според пресметките за едно семејство да добие поврат од 30.000 денари годишно треба да потроши 200.000 за една година или околу 16.700 денари месечно. 

Реализацијата на оваа мерка ќе оди пркеу платежните картички.

Коментари

Коментари

Related Articles