Фото: Ново откритие на научниците, на Антартикот се појави огромна дупка и се шири со неверојатна брзина

 Breaking News

Фото: Ново откритие на научниците, на Антартикот се појави огромна дупка и се шири со неверојатна брзина

Фото: Ново откритие на научниците, на Антартикот се појави огромна дупка и се шири со неверојатна брзина
February 03
17:54 2019

На анктартичкиот глечер неодамна е откриена огромна шуплина, со големина како две третини од Менхетен, а се шири со голема брзина, па поради тоа научниците се загрижени. Огромната дупка длабока скоро 300 метри е откриена на западниот дел на Антартикт, а како што пренесуваат научнивите вкупната големина на глечерот одговра со големината на Флорида, пренесува СНН. „Големината и ширењето на новооткриената дупка, просто не изненади. Шуплината некогаш беше потполнета со 14 милијарди тони лед, а поголемиот дел од него се стопи во последните три години“ соопштиле експрети од НАСА. Експертите се надеваат дека со надгледување на долниот дел од глечерот ќе може да предвидат со која брзина ќе се покачува нивото на морето. „Со години се сомневавме дека глечерот не е поврзан со дното, но благодарение на новите сатели можеме да ги воочиме деталите“ рекол еден од експертите. Според СНН, тоа значи дека овој глечер содржи доволно лед за да го подигненвото на морето за повеќе од 65 метри кога би дошло до топење.

Коментари

Коментари

Related Articles