Колку често ја перете постелнината, после ова таа навика значително ќе ја промените

 Breaking News

Колку често ја перете постелнината, после ова таа навика значително ќе ја промените

Колку често ја перете постелнината, после ова таа навика значително ќе ја промените
February 06
23:56 2019

За да се избегнат дел од причините за здравствените проблеми, постелнината треба да се пере еднаш неделно на препорачана температура, тврдат експертите.

Зависно од тоа за што и колку креветот се користи, како и колку сте чисти кога во него се легнува и дали носите пижами, вашиот кревет може да биде многу нечист и да му наштети и на телото, изјави Лајза Акерли, говорејќи за важноста на честото менување на постелнината

Како што маведува „Сан“, таа потсетува дека постелата е плодно тло за размножување на бактериите, особено поради влагата што се создава и пораде се што се случува во креветот. Покрај ова, просечна личност за неколку денови губи околу десет грама кожа, од која поголемиот дел го „остава“ во креветот. Во текот на сонот се потиме, а нашата кожа испушта маснотии и нечистотија.

На чаршафите можат да се пронајдат траги од плунка, урина, генитални течности и фекална материи, истакнува Акерли. Ако постелата не се пере редовно, а лицето кое спие на неа има гребнатини или рани на кожата, тие можат да се инфицираат. Габичките на стапалата можат да се пренесат на други делови на телото преку чаршафите. Нередовното менување и на навлаките на перниците доведува нечистотијата да се абсорбира во душеците и перниците, што е многу потешко да се исчисти, додадва таа. Препорака на Акерли е реодвно бришење на прашината, наутро отворање прозорец и проветрување на постелата, а пред се таа да се пере еднаш неделно.

Коментари

Коментари

Related Articles