Не заборавајте да го направите ова по Василица – најважниот обичај

 Breaking News

Не заборавајте да го направите ова по Василица – најважниот обичај

Не заборавајте да го направите ова по Василица – најважниот обичај
January 14
08:59 2019

Василица е голем и тежок празник, именден и куќна слава на многу македонски семејства. На василица се крши леб или пита со паричка, која се верува дека носи среќа и бериќет.

Важно е ако ви се падне паричката каде ќе ја чувате. Секогаш парчето леб кое било наменето за вас треба да го изедете, а ако ви се падне паричката треба да постапите вака:

Никако паричката не треба да се фрли или заборави, туку да се стави до икона и да се чува до наредната година.

Иако многумина ја чуваат во паричник или некој предмет, таа треба да стои до икона. Исто така паричката можи да се чува во чаша со црвено вино.

Коментари

Коментари

Related Articles