Светецот кој се слави денеска: Ова никако не смее да се јаде на овој ден!

 Breaking News

Светецот кој се слави денеска: Ова никако не смее да се јаде на овој ден!

Светецот кој се слави денеска: Ова никако не смее да се јаде на овој ден!
December 09
10:18 2016

Денеска е Св. Алимпиј Столпник.

Овој чудесен Алимпиј се роди во Хадријанополис, во Пафлагонија. Првин беше ѓакон во катедралната црква на градот, а подоцна се повлече и се настани на некои елински гробишта, што се наоѓаа надвор од градот. Таму изгради црква, а до црквата висок столб, па се искачи на стобот и таму помина 53 години во пост и молитва. Овој чудесен столпник му стана така светилник на светот. Подоцна, од двете страни на столбот се формираа два манастира, еден женски и еден машки, со кои управуваше свети Алимпиј. Се упокои, или поточно речено, премина во вечниот живот во 640 година, на 100-годишна возраст.

Се верува дека овој светец лекува од сите болести и дека е заштитник на стоката.

Се смета дека денеска на трпезата да во куќата да има мир и благосостојба, никако не смее да се најде телешко месо.

Коментари

Коментари

Related Articles