Утре ставете огледало под перницата – важен обичај пред Водици

 Breaking News

Утре ставете огледало под перницата – важен обичај пред Водици

Утре ставете огледало под перницата – важен обичај пред Водици
January 17
23:39 2019

Водици-Богојавление е еден од најголемите празници за православните верници. Еве што треба да направите на овој ден:

1. Се отвара небесата – Се смета дека ден пред Богојавление, точно на полноќ треба да погледнете во небото и да си замислите желба која ќе се отствари.

2. Се става огледало под јастукот – Обичај е неомажените девојки пред Богојавление да стават огледало под јастукот и така ќе го видат ликот на идниот сопруг.

3. Се претскажува времето – Ако за време на Богојавление има снег и мраз, постарите жени веруваат дека таква ќе биде цела зима или обратно. Ако има снегови и мраз годината ќе биде плодна, ако не обратно.

4. Бањање во река – На овој ден иако е зима бидејчи реките се лековите, потребно е здравите да се избањаат во река.

Коментари

Коментари

Related Articles