Видео: Екс премиерот и претседател, Бранко Црвенковски еден од основачите на Подгоричкиот клуб, бараат проширување на ЕУ

 Breaking News

Видео: Екс премиерот и претседател, Бранко Црвенковски еден од основачите на Подгоричкиот клуб, бараат проширување на ЕУ

Видео: Екс премиерот и претседател, Бранко Црвенковски еден од основачите на Подгоричкиот клуб, бараат проширување на ЕУ
February 03
15:26 2019

Балканот и неговата интеграција во Европската Унија ке биде во фокусот на подгоричкиот клуб составен од поранешните премиери и претседатели на регионот, јавува Сител. Тие бараат од Унијата да не тајактизира и да ги отвори своите врати за земјите од западниот балкан кои предолго чекаат да бидат дел од европското семејство. Оновачи на клубот се поранешните претседатели на Македонија Црна Гора, и Словенија, Бранко Црвенковски Филип Вујановиќ, и Данило Тирк, поранешниот претседавачки член на Босна и Херцеговина, Златко Лугумџија, како и поранешните премиери на Хрватска и на Србија, Јадранка Косор и Мирко Цветковиќ. Бившите лидери велат дека не ги претставуваат своите држави туку дека со своите врски и углед ке му помогнат на регионот да се афирмира во европа и светот. Тие ги повикаа и сите невладини организации во регионот да се ангажираат во поврзување на Балканот и во градење на добросоедските односи. Во подгоричкиот клуб членуваат и други екс лидери од регионот. Погледнете го видео прилогот на Сител ТВ:

Коментари

Коментари

Related Articles