Видео: Вистинска реткост, за прв пат во историјата документирана бела жирафа

 Breaking News

Видео: Вистинска реткост, за прв пат во историјата документирана бела жирафа

Видео: Вистинска реткост, за прв пат во историјата документирана бела жирафа
January 29
20:12 2019

За прв пат во историјата е документиран еден пар од бели жирафи во Кенија. Станува збор за мајка и младунче. Овие единствени жирафи патат од генетско пореметување, наречено леуцизам, кое ја спречува пигментацијата на кожните клетки, што резултира со тоа животните да изгледаат бледо и бело. За разлика од албинизмот, што е само отсуство на меланин, при леуцизмот има намалување на повеќе видови пигменти и поради тоа овие жирафи се чисто-бели. Повеќе од половина од жирафите не ги преживуваат првите шест месеци, велат од Фондацијата за заштита на жирафите. Најолеми виновници за тоа се предатори, како лавови и хиени.

Коментари

Коментари

Related Articles