ВУЛКАН СРЕДЕ БАЛКАН: Лавата “спие” под планината, никој не знае кога ќе има ерупција

 Breaking News

ВУЛКАН СРЕДЕ БАЛКАН: Лавата “спие” под планината, никој не знае кога ќе има ерупција

ВУЛКАН СРЕДЕ БАЛКАН: Лавата “спие” под планината, никој не знае кога ќе има ерупција
January 27
00:07 2018

Верувале или не Србија е полна со вулкани, особено областа Шумадија. Сите овие вулкани се неактивни, успиени веќе милиони години, но без оглед на тоа, никогаш не се знае.

Се смета дека ерупциите кои се случувале на овие простори биле најсилните кои историјата ги забележала.

Со сигурност може да се каже дека во догледно време нема да видиме ерупција на ова тло, но исто така јасно е, не може со сигурност да се тврди дека тоа нема никогаш да се случи.

На фотографијата можете да ја видите една од најинтересните вулкански купи, на планината Рудник, чиј назив открива што се наоѓа на неа. Имено, на Рудник има неколку угасени вулкани, но овој е најпознат, бидејќи е најистакнат.

Коментари

Коментари

Related Articles