Знаете ли што се случува со телото кога спиете со чорапи

 Breaking News

Знаете ли што се случува со телото кога спиете со чорапи

Знаете ли што се случува со телото кога спиете со чорапи
January 23
16:39 2018

Научниците дадоа одговор на вечното прашање дали да се оди во кревет со или без чорапи.

Верувале или не, носењето чорапи одлучува за тоа како ќе спиете. Научиците од „Лабораторијата за спиење“ во Базел откриле дека луѓето кои во чорапи одат во кревет – побрзо и полесно заспиваат од оние со боси нозе!

Научниците истражувале како дејствува температурата на дланките и стапалата на спиењето на луѓето.

Резултат: кога треба да заспиете помага топлината! Крвните зрнца, кога е топло, се рашируваат, а тоа предизвикува пад на телесната температура и крвниот притисок. На телото тоа му сигнализира да се опушти и овозможува човекот полесно да заспие.

Коментари

Коментари

Related Articles